Maroc – Unde începe și unde se termină o strâmtoare?

Sunt în Maroc. Dintr-un vârf de pat înalt văd marea. Sau strâmtoarea. De câteva zile rămâne întrebarea: unde începe și unde se termină o strâmtoare?

Cum spuneam în câteva scurte impresii de călătorie, Tangerul ar putea să fie orașul taberelor de creație. Inițial mă gândisem la pictură. Lumina de aici e …luminoasă. Răcoarea răcoroasă. Soarele însorit. Cu alte cuvinte, totul e mai ceva decât standardul meu obișnuit. Un oraș senzorial.

IMG_5774

Panoramă Tanger

Acum un an, Tangerul a fost copleșitor pentru mine. Acum cred că atunci m-am copleșit singură cu propriile idei și emoții. Eram pentru prima dată pe alt continent (visasem convinsă că va rămâne un vis). Toate impresiile au fost foarte puternice acum un an, la final de mai. Femeile misterioase, acoperite, dar foarte dichisite, machiate și coafate pe dedesubturi. Pisicile, în topul celor mai jigărite jivine văzute vreodată. Bărbații foarte agresivi. Piața, cea mai murdară piață pe care am văzut-o, dar în același timp cea mai colorată și apetisantă. Clădirile, foarte noi sau foarte murdare și sărace. Aici o construcție nouă luminoasă, aici un parter părăsit, murdar. Fotbal pe plajă în ploaie. Femei/fete îmbrobodite jucând fotbal pe plajă în ploaie.

IMG_2072

IMG_2137

IMG_2148

DSC_0929

Medina – Tanger

DSC_0775

În apropiere de Cafe El Hafa, o cafenea în aer liber, pe stânci, cu panoramă spre strâmtoarea Gibraltar. Cafenea celebră, dar greu de găsit.

DSC_0696

Asilah, la 45 km de Tanger – Copii se bălăceau în apele Atlanticului, printre stânci

Anul ăsta ne-am cazat aproape în afara orașului. La ce bun centrul, dacă eu nu pot ieși neînsoțită?

Dacă anul trecut eram în mijlocul tabloului urban, anul ăsta îl privesc per ansamblu. Îl panoramez din apropierea Capului Malabata. Văd Spania care apare și dispare după ceață. Probabil văd și Gibraltarul, dar e atât de mic încât nu pot arăta direcția.

IMG_5737

Vedere spre Capul Malabata
IMG_5773

Port fiind, Trangerul e un oraș industrial, dar se dezvoltă frumos. Este un spațiu de întâlnire între mare și ocean, între civilizații și culturi, între vechi și nou. Întâlnirea mea preferată este între arabă, franceză și spaniolă. Este orașul în care mă simt într-o altfel de acasă. Acasă cosmopolită. Da, da, mi-e drag.

IMG_5778

Mâine plecăm în Marrakesh. Sunt emoționată. Deși o cultură cu apucături fundamentaliste din pricina religiei, imaginează-ți că Marrakesh-ul are primăriță din 2009. Este a doua femeie aleasă în funcția de primar după cea din Essaouira. Ambele doamne provin din familii foarte educate și înstărite. Ambele doamne sunt școlite în Europa. Oricare ar fi datele de la care au pornit și chiar dacă nu sunt feministă, port așa o bucurie pentru această deschidere.

Astfel încât, în final, mă întreb privind marocanii unde începe și unde se termină o strâmtoare, fie ea simbolică, fie ea geografică?

IMG_5772

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s