Fata cu picioare de sticlă – Curajul de a trăi frica

poză

În ianuarie, nici basmele nu mai au un final fericit. Mă refer la Fata cu picioarele de sticlă scrisă de Ali Shaw. Inițial am crezut că e o fată visătoare care scrie o poveste delicată și colorată. De fapt Ali este un el care scrie ca o fată visătoare… Subiectul este foarte clar din titlul: o fată care se transformă în sticlă. Și continui eu: scoate sticla din ceilalți.

E o poveste frumoasă ca o statuie, tristă și rece, scrisă în stilul marques-kafkian, despre speranță și resemnare, despre oameni care-și sorb zilnic amarul inimii frânte, despre refugii și vulnerabilitate, neputință și curaj.

Timpul (și sticla în cazul acesta) nu iartă pe nimeni. Dar curajul ne dă tăria de a călca în balta de care ne este frică, cumva ușurându-ne măcar de povara fricii. Ne rămâne tristețea, așa este, dar parcă e un pic mai puțin rău decât dacă am dubla cu frică. Dacă este ceva consumator inutil de energie pe lumea asta, aceea este frica.

Această carte se termină foarte frumos cu un act exersat de curaj progresiv: Midas (iubitul fetei cu picioare de sticlă) făcând scufundările de care îi este foarte teamă.

Este straniu să gândești viața în termeni economici propunându-ți soluții. Nu există soluții pentru timpul care ne metamorfozează. Dar e ceva frumos în acceptare și scufundarea în frica noastră cea mai mare. S-ar putea să înecăm această frică și să accesăm profunzimi care ne înalță.

Cartea asta plină de memento-uri are un mesaj foarte frumos îmbrăcat stilistic, mesajul de a fi curajoși chiar și într-o poveste de maximă neputință. Este ceva sublim în această atitudine nobilă.

Reclame

Un gând despre “Fata cu picioare de sticlă – Curajul de a trăi frica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s